Οι ανακοινώσεις έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου στην Ημερίδα της ΑΔΕΠ Α.Ε., του Δήμου Πατρέων , της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος και της ΔΕΥΑΠ με θέμα: «Αξιοποίηση φυσικών πόρων και Τοπική Ανάπτυξη: Αναπτυξιακές Δράσεις για τη βιωσιμότητα στο Δήμο Πατρέων» η οποία διεξήχθη στα πλαίσια των εργασιών του φετινού Forum Aνάπτυξης 2013.
Στην εισήγησή του με θέμα: «Πρότυπες περιαστικές ποδηλατικές διαδρομές - Περιήγηση με Ποδήλατο (Wander by Bycicle)» το στέλεχος της ΑΔΕΠ Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, ανακοίνωσε τους πέντε νέους ποδηλατοδρόμους της Πάτρα. Το έργο προκηρύσσεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και περιλαμβάνει στο τεχνικό του κομμάτι την ειδική σήμανση των διαδρομών αυτών και τη δημιουργία γεωγραφικών χαρτών GPS με τις διαδρομές και τα αξιοθέατα των σημείων απ όπου θα διέρχονται οι ποδηλάτες, για την καλύτερη πλοήγηση των επισκεπτών. Οι διαδρομές θα είναι οι εξής:
1η διαδρομή: εντός της Πανεπιστημιούπολης στο Ρίο, μήκος 4,5 χιλ. (έδαφος χωμάτινο)
2η διαδρομή: Πουρναρόκαστρο - Σαντόριο, μήκος 6,671 χλμ. (έδαφος χωμάτινο και ασφάλτινο) σε ορεινό διάδρομο που θα φτάνει σε ύψος έως και τα 850 μ. στο Παναχαϊκό όρος
3η διαδρομή: Μαγούλα - Κάτω Καστρίτσι , μήκος 5,140 χλμ. (χωμάτινο και ασφάλτινο έδαφος)
4η διαδρομή: Πλατάνι - Δρέπανο ( Άγιος Αθανάσιος), μήκος 870 μ. (χωμάτινο και ασφάλτινο έδαφος)
5η διαδρομή: πέριξ του Δασυλλίου με διάφορες διαδρομές για όσους θέλουν να παραμείνουν ποδηλατώντας μέσα στον αστικό ιστό της Πάτρας.
Οι ανακοινώσεις έγιναν στη διάρκεια της 1ης συνεδρίας της εκδήλωσης που είχε θέμα: «Ποδηλατικά Δίκτυα: Άθληση - Αναψυχή - Τουρισμός».
Πριν τις ανακοινώσεις αυτές, τις εργασίες της εκδήλωσης εκ μέρους του Ποδηλατικού Ομίλου της Πάτρας χαιρέτισε ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Π.Ο.Π.
«Η κρίση επηρεάζει και το ποδήλατο , το 2013 η ζήτηση για πρώτη φορά σημείωσε σημάδια κάθετης πτώσης, πλέον η ζήτηση αφορά μόνο τα οικονομικά ποδήλατα και περιορίζεται στα εξειδικευμένα μαγαζιά του είδους» τόνισε, εξηγώντας επίσης ότι «όσες πόλεις τόλμησαν και προώθησαν τη βιώσιμη κινητικότητα και το ποδήλατο, είδαν μια σημαντική εξοικονόμηση χρήματος από τις δημόσιες μεταφορές».
Στα πλαίσια της διάδοσης της χρήσης του ποδηλάτου, ανακοίνωσε πως ο Π.Ο.Π. δημιούργησε την Ακαδημία Ποδηλασίας για νέους ερασιτέχνες αλλά και μελλοντικούς αθλητές της αγωνιστικής ποδηλασίας.
Επίσης εκ μέρους του Π.Ο.Π. μίλησε ο Δημήτρης Λιακόπουλος, τονίζοντας ότι απαιτείται η τοπική κοινωνία να προσδιορίσει το είδος της εικόνας της πόλης που επιθυμεί αύριο και ταυτόχρονα οι φορείς να προωθήσουν τη δημόσια μεταφορά με πιο ήπια μεταφορικά μέσα. Στη συνέχεια ανέλυσε τους τρεις άξονες δράσης του Π.Ο.Π. που είναι η ενίσχυση των δημόσιων υποδομών για το ποδήλατο, η ανάδειξη μέσα από ποδηλατικές διαδρομές του αστικού χώρου της ιστορίας και του περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής και η ενθάρρυνση συμμετοχής των κατοίκων στο νέο σχεδιασμό για τις μετακινήσεις.
Πιλοτικές ποδηλατικές διαδρομές
Εκτός από τους ποδηλατόδρομους του περιαστικού ιστού της πόλης, στα σκαριά υπάρχουν μια σειρά από άλλες πιλοτικές δράσεις όπως αυτή του διαπεριφερειακού προγράμματος CIELO, για την κατασκευή ποδηλατοδρόμου και εγκατάσταση συστήματος κοινοχρήστων ποδηλάτων την οποία ανέλυσε η Άννα Γόγολα, Πολιτικός Μηχανικός.
Το πρόγραμμα υλοποιείται ταυτόχρονα σε Πάτρα και Κέρκυρα από την πλευρά του Ιονίου και Μπάρι, Μπρίντιζι και αφορά την προσβασιμότητα στα λιμάνια του Ιονίου και της Αδριατικής για το ποδήλατο.
Προβλέπει τη σύνδεση των τεσσάρων λιμανιών με στρατηγικά σημεία μέσα στην κάθε πόλη (αξιοθέατα, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, πεζόδρομοι).
Πηγή: patrapress.blogspot.gr/
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου