Με νέα παρέμβαση της, η Βουλευτής του Νομού μας Νίκη Φούντα προσπαθεί να πάρει απαντήσεις στο θολό θέμα της ΚΥΑ των ιχθυοκαλλιεργειών. Η Νίκη Φούντα είναι η μοναδική Βουλευτής του Νομού μας που έχει κατανοήσει την σοβαρότητα του θέματος και κάνει συνεχώς ενέργειες για να αναδείξει την υπόθεση που καίει όλους τους κατοίκους της περιοχής μας. Αν και γυναίκα και νέα Βουλευτής δείχνει το δρόμο πως πρέπει να υπερασπίζεται κάποιος τα συμφέροντα του τόπου του, και πραγματικά τιμά το Βουλευτιλίκι της. Προσωπικά της δίνουμε τα συγχαρητήρια μας και την προτρέπουμε να συνεχίσει. Για τους άλλους τοπικούς Βουλευτές του Νομού μας θα πούμε...... «σσσσσσσ, σιγά η πατρίδα κοιμάται.......».
Αγαπητή Νίκη, όταν θα σκάσει το θέμα και τότε με έκπληξη όλοι θα πέσουν κατά το κοινώς λεγόμενο από τα σύννεφα θα έχεις να λες ότι όταν εσύ γύρναγες κάποιοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν. Ακολουθεί η νέα παρέμβαση της κας ΝΙΚΗΣ ΦΟΥΝΤΑ.
Δελτίο τύπου.
Με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, δεν φτάνει να αφυπνίζεται και να αναγκάζεται η Κυβέρνηση να δεσμευτεί για ενέργειες, αλλά άμεσα να τις υλοποιεί.
Έγκαιρα είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ΚΥΑ που αφορά στο Ειδικό Χωροταξικό των Ιχθυοκαλλιεργειών, την ΚΥΑ “της μιας ημέρας”, της τελευταίας μέρας της Κυβέρνησης Παπανδρέου, με οχτώ σημαντικότατες Υπουργικές Υπογραφές, η οποία πρέπει να διορθωθεί άμεσα.
Την ίδια στιγμή, βάσει δημοσιευμάτων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (το οποίο όχι μόνο δεν έρχεται στη Βουλή για να απαντήσει σε Επίκαιρες Ερωτήσεις, αλλά θεωρεί και το νομοθετικό έργο “άχρηστη πολυτέλεια”) έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να καταθέσει σχέδιο νόμου για την αδειοδότηση - εγκατάσταση υδατοκαλλιεργειών με fast track διαδικασίες και εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του συγκεκριμένου χωροταξικού σχεδιασμού.
Αυτό μπορεί να αποβεί καταστρεπτικό για τις περιοχές εφαρμογής της ΚΥΑ, σε επίπεδο τουριστικό, αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό, αλλά και κοινωνικό, αν δεν υπάρξουν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
Με την Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκης Φούντα που συζητήθηκε στη Βουλή στις 30.9.2013, είχε επισημανθεί η ανάγκη αναθεώρησης των ορίων της Περιοχής Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΑΥ) «Δυτικών Ακτών Αιτωλοακαρνανίας – Σύμπλεγμα Εχινάδων» καθώς και όλων των άλλων ΠΑΥ που έγιναν λάθη ή καταγράφηκαν και αποτυπώθηκαν στοιχεία με προχειρότητα. Αναδείχθηκε το πλήθος των προβλημάτων που εντοπίζονται στον συνημμένο πίνακα «Εθνικό Πρότυπο Χωροταξικής Οργάνωσης» του Ειδικού αυτού Χωροταξικού, καθώς οι επισυναπτόμενοι χάρτες ενείχαν προβλήματα όπως:
- κατά περιπτώσεις (όπως και στην προαναφερθείσα ΠΑΥ) λανθασμένη αποτύπωση της υπάρχουσας ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας, καθώς και τεχνική περιγραφή που δεν συνέπιπτε με την προτεινόμενη οριοθέτηση,
- η κλίμακα αποτύπωσης ήταν εντελώς παραπλανητική και λανθασμένη,
- η εκπόνηση δεν βασιζόταν σε εξαρτημένες από το κρατικό σύστημα συντεταγμένες (ΕΓΣΑ‘ 87).
Το ΥΠΕΚΑ, δια στόματος του Αν. Υπουργού κ. Καλαφάτη, αναγνώρισε τις αστοχίες και δεσμεύτηκε για τις απαραίτητες διορθώσεις, στις οποίες όμως τελικά ουδέποτε προχώρησε. Είχε δηλώσει συγκεκριμένα: «όπου διαπιστωθούν τυχόν ανακρίβειες στη χάραξη της κόκκινης διαγράμμισης και ασυμφωνίες με το περιεχόμενο του ειδικού πλαισίου, θα επαναληφθεί ο χάρτης, ώστε να περιλάβει την ορθή χάραξη», τονίζοντας ότι «εφόσον διαπιστώνονται -και βεβαίως αυτό ισχύει κατά κύριο λόγο και για τη συγκεκριμένη ερώτησή σας- προχειρότητες ή αβελτηρίες, τότε από το ΥΠΕΚΑ θα επιχειρηθούν να θεραπευτούν άμεσα».
Σιγή ασυρμάτου μέχρι σήμερα...
Η κ. Φούντα επανέρχεται με νέα Ερώτηση, καθώς το θέμα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο. Γιατί το ΥΠΕΚΑ δεν έχει ακόμα προχωρήσει στις διορθώσεις στην οριοθέτηση της ΠΑΥ «Δυτικών Ακτών Αιτωλοακαρνανίας – Σύμπλεγμα Εχινάδων», καθώς και των λοιπών Περιοχών Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών όπου σημειώνονται αντίστοιχα προβλήματα;
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;
Επιπλέον, ζητά διευκρινίσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας: Προτίθεται να καταθέσει σχέδιο νόμου για την αδειοδότηση-εγκατάσταση υδατοκαλλιεργειών με fast track διαδικασίες και εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, πριν τις απαραίτητες διορθώσεις στον σχεδιασμό; Έτσι θα αποφασίσει να εγκαινιάσει την νομοθετική του συμβολή; Με αμφιβόλου αξιοπιστίας ρυθμίσεις;
Η χωροταξία ως εργαλείο ανάπτυξης είναι μια υπόθεση που έμεινε πολύ πίσω στην χώρα μας. Ελλείψει Κτηματολογίου και Γενικού Χωροταξικού, τα Ειδικά Χωροταξικά ήρθαν να λειτουργήσουν αποσπασματικά, χωρίς αποτελεσματικότητα.
Καιρός είναι να διορθώσουμε τα λάθη και να στραφούμε προς έναν ενιαίο σχεδιασμό που θα αναδεικνύει τα πραγματικά πλεονεκτήματα του κάθε Τόπου. Και οι Δυτικές Ακτές Αιτωλοακαρνανίας χωρίς τον Τουρισμό, δεν μπορούν να νοούνται.
Παράλληλες και αλληλοσυμπληρούμενες δράσεις, λοιπόν. Με σχεδιασμό και όραμα.
Ακολουθεί η νέα ερώτηση της κας Φούντα.
Νίκη Φούντα
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
2.12.2013
ΕΡΩΤΗΣΗ
προς τους κ. κ. Υπουργούς
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Καθυστερεί το ΥΠΕΚΑ να διορθώσει λάθη και αβλεψίες σε οριοθετήσεις ΠΑΥ στην ΚΥΑ για την χωροταξική οργάνωση των υδατοκαλλιεργητικών δραστηριοτήτων -ενώ το ΥΠΑΑΤ “χαράσσει δική του πορεία”; - »
Στην υπ’ αριθμό 63/30.9.2013 επίκαιρη ερώτησή μας, για την ανάγκη αναθεώρησης των ορίων της Περιοχής Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών «Δυτικών Ακτών Αιτωλοακαρνανίας – Σύμπλεγμα Εχινάδων» είχαμε επισημάνει το πλήθος προβλημάτων που εντοπίζονται στον συνημμένο πίνακα «Εθνικό Πρότυπο Χωροταξικής Οργάνωσης» του Ειδικού Χωροταξικού για τις υδατοκαλλιέργειες.
Σας είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για αυτήν την ΚΥΑ “της μιας ημέρας”, της τελευταίας μέρας της κυβέρνησης Παπανδρέου, με οχτώ Υπουργικές Υπογραφές, που οφείλει να διορθωθεί άμεσα.
Μεταξύ άλλων, σας επισημάναμε πως οι επισυναπτόμενοι χάρτες ενείχαν προβλήματα όπως:
- λανθασμένη αποτύπωση της υπάρχουσας ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας,
- κατά περιπτώσεις (όπως και στην προαναφερθείσα ΠΑΥ) η τεχνική περιγραφή δεν συνέπιπτε με την προτεινόμενη οριοθέτηση,
- η κλίμακα αποτύπωσης ήταν εντελώς παραπλανητική και λανθασμένη,
- ενώ η εκπόνησή τους δεν βασιζόταν σε εξαρτημένες από το κρατικό σύστημα συντεταγμένες (ΕΓΣΑ ’87).
Στην ερώτηση είχε ζητηθεί η άμεση αναθεώρηση των ορίων της εν λόγω ΠΑΥ καθώς και τυχόν άλλων ΠΑΥ στις οποίες εντοπίζονται ανακρίβειες και ασάφειες.
Στην απάντησή του το Υπουργείο ΠΕΚΑ μίλησε για διόρθωση των λαθών και των αβλεψιών, όσον αφορά την συγκεκριμένη περιοχή αλλά και το σύνολο των περιοχών που ορίζονται από την συγκεκριμένη ΚΥΑ, προτού αυτά φτάσουν σε επίπεδο υποκείμενου σχεδιασμού και άρα σε κατάσταση μη αναστρέψιμη.
Την ίδια στιγμή, βάσει δημοσιευμάτων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να καταθέσει σχέδιο νόμου για την αδειοδότηση-εγκατάσταση υδατοκαλλιεργειών με fast track διαδικασίες και εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του συγκεκριμένου χωροταξικού σχεδιασμού.
Αυτό μπορεί να αποβεί καταστρεπτικό για τις περιοχές εφαρμογής της ΚΥΑ, σε επίπεδο τουριστικό, αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό, αλλά και κοινωνικό, αν δεν υπάρξουν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
Να υπενθυμίσουμε, πιο συγκεκριμένα, ότι, στην απάντησή του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είχε επισημάνει πως «αν διαπιστωθούν τυχόν ανακρίβειες στη χάραξη της κόκκινης διαγράμμισης και ασυμφωνίες με το περιεχόμενο του ειδικού πλαισίου, τότε θα επαναληφθεί ο χάρτης, ώστε να περιλάβει την ορθή χάραξη», τονίζοντας ότι «εφόσον διαπιστώνονται -και βεβαίως αυτό ισχύει κατά κύριο λόγο και για τη συγκεκριμένη ερώτησή σας- προχειρότητες ή αβελτηρίες, τότε από το ΥΠΕΚΑ θα επιχειρηθούν να θεραπευτούν άμεσα».
Να σημειωθεί –και προς ενημέρωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων– ότι η ακριβής αποτύπωση των χωροταξικών συντεταγμένων είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς στη βάση των οριοθετημένων ΠΑΥ δίνονται οι κατευθύνσεις στα διάφορα επίπεδα χωρικής πολιτικής. Αφενός στο εσωτερικό των ΠΑΥ θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2016 να διαμορφωθούν οι Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) με την προηγούμενη θεσμοθέτηση μελέτης τοπικής κλίμακας που θα καθορίζει τα όρια ανάπτυξης της δραστηριότητας στη συγκεκριμένη περιοχή. Αφετέρου οι ΠΑΥ εξειδικεύονται από τα κατά τόπους Περιφερειακά Πλαίσια Σχεδιασμού, τα οποία σημειωτέον επικαιροποιούνται αυτή τη στιγμή.
Μολονότι, όμως, υπάρχει άμεση αναγκαιότητα να προχωρήσουμε στην απαιτούμενη διόρθωση, καθώς ο χρόνος τρέχει για τα υποκείμενα επίπεδα σχεδιασμού, το ΥΠΕΚΑ δεν έχει αποστείλει ακόμα καμιά διορθωτική εγκύκλιο στις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες των Περιφερειών, παρά την αντίθετη διαβεβαίωση.
Επειδή η μη έγκαιρη διόρθωση προβλημάτων οριοθέτησης στη χάραξη χωρικής πολιτικής δημιουργεί μακροπρόθεσμα σωρεία προβλημάτων τεχνικής, γραφειοκρατικής και αναπτυξιακής φύσης,
ερωτάται ο κ. Υπουργός ΠΕΚΑ:
Πότε προτίθεται να αποστείλει στις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας τα απαιτούμενα υπομνήματα για τις διορθώσεις στην οριοθέτηση της ΠΑΥ «Δυτικών Ακτών Αιτωλοακαρνανίας – Σύμπλεγμα Εχινάδων», καθώς και των λοιπών Περιοχών Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών όπου σημειώνονται αντίστοιχα προβλήματα; Για ποιο λόγο σημειώνονται καθυστερήσεις;
ερωτάται ο κ. Υπουργός ΑΑΤ:
Προτίθεται να καταθέσει σχέδιο νόμου για την αδειοδότηση-εγκατάσταση υδατοκαλλιεργειών με fast track διαδικασίες και εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του συγκεκριμένου χωροταξικού σχεδιασμού, προτού τις απαραίτητες διορθώσεις στο σχεδιασμό;
Η ερωτώσα βουλευτής
Νίκη Φούντα
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου