Aκόμα μία καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωδικαστήριο κόστισε η προσπάθεια των ελληνικών αρχών να υποβαθμίσουν τη νιτρορρύπανση σε 12 περιοχές της χώρας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Ελλάδα καθώς διαπίστωσε ότι, παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν, η χώρα μας αμέλησε να χαρακτηρίσει τις περιοχές αυτές «ευπρόσβλητες» και να λάβει μέτρα για την προστασία τους.
Ο χαρακτηρισμός των περιοχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα νιτρορρύπανσης (από λιπάσματα) ή ευτροφισμού ως ευπρόσβλητων και η λήψη μέτρων επιβάλλονται από την κοινοτική νομοθεσία.
Το 2010, η Ελλάδα κατήρτισε έναν κατάλογο με τα ευπρόσβλητα υδατικά σώματα, τον οποίο η Επιτροπή χαρακτήρισε ελλιπή. Οι κοινοτικές αρχές ζήτησαν να επεκταθεί ο χαρακτηρισμός στις περιοχές του ποταμού Εβρου, της Θεσσαλονίκης, της Πέλλας, της Ημαθείας και της Θεσσαλικής πεδιάδας, του Νομού Εύβοιας, της Βορείου Πελοποννήσου (περιοχές Κορίνθου, Κάτω Αχαΐας, Λουσικών, Αράξου, Σφαγαίικων και Αιγίου), της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου (περιοχή των Νομών Μεσσηνίας και Ηλείας), της Ανατολικής Πελοποννήσου (περιοχές Σπάρτης, Ελους-Σκάλας και Λεωνιδίου), της Ανατολικής Κρήτης, της Ανατολικής Αττικής και του ποταμού Ασωπού.
Οι ελληνικές αρχές υποστήριξαν μεν ότι η αναθεώρηση των ευπρόσβλητων περιοχών είναι υπό εξέλιξη, εκτίμησαν δε ότι οι περιοχές που ζητεί η Επιτροπή δεν πρέπει οπωσδήποτε να χαρακτηριστούν ευπρόσβλητες ζώνες σε όλη την έκτασή τους.
Ωστόσο οι ελληνικές αρχές δεν αμφισβήτησαν ότι στις περιοχές αυτές η περιεκτικότητα σε νιτρικά ιόντα είναι πάνω από τα όρια, ενώ παραδέχθηκαν ότι ορισμένες μάζες γλυκών υδάτων που έχουν προσβληθεί από φαινόμενο ευτροφισμού δεν ελήφθησαν υπόψη.
«Η Ελληνική Δημοκρατία, καθόσον δεν χαρακτήρισε “ευπρόσβλητες” ορισμένες ζώνες, στις οποίες παρατηρείται παρουσία μαζών υπόγειων ή επιφανειακών υδάτων που προσβάλλονται από συγκεντρώσεις νιτρικών ιόντων μεγαλύτερες από 50 mg/l και/ή από φαινόμενο ευτροφισμού, και δεν εκπόνησε τα προγράμματα δράσεως σχετικά με τις ζώνες αυτές εντός ενός έτους μετά τον εν λόγω χαρακτηρισμό, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της Οδηγίας 91/676/ΕΟΚ, για την προστασία των υδάτων από τη νιτρορρύπανση γεωργικής προέλευσης», καταλήγει η απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι η παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων νιτρικών ενώσεων στο υπέδαφος και στα νερά προέρχεται από ανεξέλεγκτη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, ενώ παρατηρείται και σε περιοχές με ζωικά απόβλητα.
από noreply@blogger.com (ellinas)
μέσω PYRGOSPRESS ΗΛΕΙΑ - ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ http://ift.tt/1xa5ZQF
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου