Οι στενές σχέσεις της Ελλάδας με την Γαλλία δεν επιβεβαιώνονται μόνο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό, ανθρώπινο επίπεδο στην Πάτρα όπου η γαλλική και εν γένει γαλλόφωνη κοινότητα είναι πολυπληθής και αρκετά δραστήρια. Η τελευταία καταγραφή του γαλλικού προξενείου είχε διαπιστώσει ότι στην αχαϊκή πρωτεύουσα, πριν από λίγα χρόνια, υπήρχαν 300 γαλλικές οικογένειες.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι, ότι ορισμένες από αυτές, μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης που έπληξε την χώρα μας αποφάσισαν να φύγουν από την Ελλάδα και να συνεχίσουν τις ζωές τους πίσω στη μαμά πατρίδα. Ωστόσο οι περισσότερες από αυτές καθώς και αρκετές άλλες που είναι γαλλόφωνες και προέρχονται από Καναδά, Βέλγιο, Ελβετία κ.α. παραμένουν στην πόλη μας καθώς έχουν δημιουργήσει εδώ δεσμούς και σχέσεις ζωής που δύσκολα θ’ άφηναν πίσω.
Απόψε (7-72016) σίγουρα πανηγυρίζουν την πρόκριση της Εθνικής Ομάδας της Γαλλίας στον τελικό του Euro 2016 έναντι της Γερμανίας.
«Ομπρέλα» και σημείο επαφής όλων αυτών, Γάλλων και γαλλόφωνων, αποτελεί ο Σύνδεσμος Γαλλόφωνων Αχαΐας ο οποίος ιδρύθηκε το 2009 κι έκτοτε έχει αναλάβει πλήθος πρωτοβουλιών.
Όπως εξηγεί, μιλώντας στο thebest.gr, η πρόεδρος του Συνδέσμου, Ζεραλντίν Ζορζε, οι περισσότερες από τις γαλλόφωνες οικογένειες της Πάτρας είναι μεικτές και ως επί το πλείστον αποτελούνται από Γαλλίδα ή γαλλόφωνη και Έλληνα σύζυγο. Υπάρχουν φυσικά και Γάλλοι που παντρεύτηκαν εδώ καθώς και ζευγάρια Γάλλων τα οποία αποφάσισαν στην πορεία της ζωής τους ν’ αφήσουν την πατρίδα τους και να εγκατασταθούν στην Πάτρα.
«Οι Γάλλοι που είναι εδώ ζουν σαν τους Έλληνες, με τις ίδιες δυσκολίες και τα ίδια καλά. Όλοι είμαστε στην Πάτρα πλέον αρκετά χρόνια κι έτσι ότι πλήττει τους Έλληνες πλήττει κι εμάς. Υπάρχει ένα συναισθηματικό δέσιμο με την Ελλάδα αλλά και με την περιοχή. Νιώθουμε και Γάλλοι κι Έλληνες. Μπορεί να είναι εδώ τώρα η ζωή μας αλλά παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Γαλλία. Δεν σας κρύβω ότι επικρατεί προβληματισμός για τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις εκεί», σχολιάζει η κυρία Ζορζέ, σχετικά με τη ζωή Γάλλων και γαλλόφωνων στην Πάτρα.
Αρχικός στόχος της δημιουργία του Συνδέσμου ήταν, πέραν της ανάπτυξης αλληλεγγύης και κοινωνικών δεσμών μεταξύ των διαφόρων γαλλόφωνων και γαλλόφιλων πληθυσμών της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής, η διάδοση της γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού. Έτσι μια από τις πρώτες δράσεις που ανέπτυξαν ήταν τα μαθήματα γαλλικών για τα παιδιά των μελών του Συνδέσμου, ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.
Σε αυτά συμμετέχουν περίπου 20 παιδιά και κρίνονται αναγκαία προκειμένου τα παιδιά να μάθουν σωστά και σε βάθος την γαλλική γλώσσα καθώς στην Πάτρα δεν λειτουργεί γαλλικό σχολείο κι έτσι, παρά το γεγονός ότι μιλάνε γαλλικά με τις οικογένειές τους, υπάρχει ένα σημείο όπου η εξέλιξη τους σταματάει.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου