Συνελήφθησαν τρεις υπήκοοι Πακιστάν στη Νέα Μανωλάδα για εκβίαση, παράνομη κατακράτηση και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών σε ομοεθνή τους
Οι δράστες μαζί με δύο ακόμη Πακιστανούς κατακρατούσαν παράνομα σε παράπηγμα έναν 27χρονο ομοεθνή τους, στον οποίο προκάλεσαν επικίνδυνες σωματικές βλάβες με ξύλα και με τα άκρα τους
Απαιτούσαν εκβιαστικά από το θύμα (5.000) ευρώ για να τον αφήσουν ελεύθερο
Ο 27χρονος ελευθερώθηκε από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βάρδας και της μικτής περιπολίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, μετά από ενημέρωση από το κέντρο του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης (112)
Συνελήφθησαν, σήμερα (14-5-2017) τα ξημερώματα, στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βάρδας και της μικτής περιπολίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, τρεις άνδρες υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 35, 30 και 22 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για εκβίαση, παράνομη κατακράτηση και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών.
Ειδικότερα, οι δράστες, ενεργώντας από κοινού με δύο ακόμη υπηκόους Πακιστάν, που αναζητούνται, κατακρατούσαν παράνομα, από χθες το απόγευμα, σε παράπηγμα στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, 27χρονο ομοεθνή τους, από τον οποίο, ασκώντας σωματική βία με τα άκρα τους και με ξύλα, απαιτούσαν το χρηματικό ποσό των (5.000) ευρώ για να τον αφήσουν ελεύθερο.
Επιπλέον, του είχαν δώσει τηλεφωνική συσκευή και τον πίεζαν να καλέσει συγγενείς του στο Πακιστάν, για να τους αποστείλουν χρήματα προκειμένου να τον ελευθερώσουν.
Ο 27χρονος κατάφερε να καλέσει τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης (112), μέσω του οποίου ενημερώθηκε η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί άμεση επέμβαση των αστυνομικών της μικτής περιπολίας στον τόπο του περιστατικού, να συλληφθεί επ΄ αυτοφώρω ο 30χρονος και να ελευθερωθεί ο 27χρονος.
Ο παθών μεταφέρθηκε άμεσα από τους αστυνομικούς στο Κέντρο Υγείας Βάρδας και στη συνέχεια με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο της Πάτρας.
Στο πλαίσιο μεθοδικών και συντονισμένων ερευνών που ενεργήσαν οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Βάρδας, εντόπισαν και συνέλαβαν σήμερα το πρωί τον 35χρονο και τον 22χρονο, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο συνεργών τους.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας.
Την προανάκριση και τις έρευνες διενεργούν οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Βάρδας.
***
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ
Συλλήψεις ημεδαπών για παράνομο υπαίθριο εμπόριο
Συνελήφθησαν, σε ξεχωριστές περιπτώσεις, χθες το πρωί στο Αίγιο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου, δύο ημεδαποί άνδρες διότι διέθεταν προς πώληση οπωροκηπευτικά και φρούτα χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής, χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά, ενώ δεν κατείχαν ταμειακή μηχανή και σημειωματάριο αποδείξεων.
Σύλληψη αλλοδαπού για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Β΄ Αστυνομικού Τμήματος Πατρών, ένας 43χρονος υπήκοος Πακιστάν, διότι κατείχε και διέθετε προς πώληση σε πολίτες (253) πακέτα λαθραίων τσιγάρων, τα οποία κατασχέθηκαν.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών
Συνελήφθη, σήμερα τα ξημερώματα, στο Αγρίνιο από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας, ένας 17χρονος ημεδαπός, διότι σε έλεγχο που του διενεργήθηκε βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μικροποσότητα κάνναβης, ενώ συνελήφθη και η μητέρα του ανήλικου για παραμέληση της εποπτείας του.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ
Σύλληψη δυο ημεδαπών για κατοχή ναρκωτικών
Συνελήφθησαν, χθες το απόγευμα στο Αιτωλικό, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αιτωλίας, δύο ημεδαποί, άνδρας – γυναίκα, ηλικίας 39 και 32 ετών, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που τους διενεργήθηκε βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν (5,5) γραμμάρια ηρωίνης και το χρηματικό ποσό των (200) ευρώ.
Σύλληψη τεσσάρων αλλοδαποί για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα και του νόμου περί αλλοδαπών
Συνελήφθησαν, χθες το βράδυ, στη Μακρυνού Αιτωλοακαρνανίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπάκτου σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αιτωλικού, τέσσερις υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας από 32 έως 59 ετών, διότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε οικία που διέμεναν βρέθηκε και κατασχέθηκε μια συσκευασία που περιείχε (29,6) γραμμάρια λαθραίου καπνού.
Από τον έλεγχο των στοιχείων των δραστών προέκυψε ότι τρείς είχαν παραβιάσει κατά περίπτωση περιορισμούς διαμονής στην Χώρα και διέμεναν παράνομα.
***
ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ
***
Ενημέρωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχετικά με το κακόβουλο λογισμικό «WannaCry»
Το κακόβουλο λογισμικό κρυπτογραφεί ψηφιακά αρχεία και δεδομένα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα οποία αποδεσμεύονται μετά την καταβολή χρηματικών ποσών ως «λύτρα»
Πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό τύπου «Crypto-Malware», που μπορεί να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις λειτουργικών συστημάτων και εξαπλώνονται, κυρίως, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση, με μεγάλο αριθμό κυβερνοεπιθέσεων παγκοσμίως
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας ενημερώνει τους πολίτες για την συνεχιζόμενη εμφάνιση και στη χώρα μας, του κακόβουλου λογισμικού «WannaCry», το οποίο συγκαταλέγεται στις ψηφιακές απειλές τύπου «Crypto-Malware» και μπορεί να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις λειτουργικού συστήματος.
Το κακόβουλο λογισμικό μολύνει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με δύο, κυρίως, τρόπους:
· μέσω μολυσμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που εμπεριέχουν κακόβουλα επισυναπτόμενα αρχεία και
· μέσω επισφαλών ή μολυσμένων ιστοσελίδων.
Ειδικότερα, ως προς τα μολυσμένα αρχεία, πρόκειται συνήθως για αρχεία τύπου .docx και .pdf, στα οποία έχουν ενσωματωθεί κακόβουλες μακροεντολές, που εκτελούνται κατά το άνοιγμά τους και εγκαθιστούν το κακόβουλο λογισμικό στον Η/Υ.
Μετά την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, κρυπτογραφεί – κλειδώνει ψηφιακά αρχεία και τα δεδομένα τύπων .lay6, .sqlite3, .sqlitedb, .accdb, .java, .class, .mpeg, .djvu, .tiff, .backup, .vmdk, .sldm, .sldx, .potm, .potx, .ppam, .ppsx, .ppsm, .pptm, .xltm, .xltx, .xlsb, .xlsm, .dotx, .dotm, .docm, .docb, .jpeg, .onetoc2, .vsdx, .pptx, .xlsx και .docx, που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό.
Για να ξεκλειδωθούν τα μολυσμένα αρχεία ενός Η/Υ, ζητείται η καταβολή χρηματικού ποσού, με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin (BTC) ως «λύτρα», σε διαφορετική περίπτωση καθίστανται απροσπέλαστα για το χρήστη τους.
Επιπλέον, το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό έχει τη δυνατότητα να αυτοδιαδίδεται μέσω του τοπικού δικτύου και να κρυπτογραφεί τα αρχεία κάθε συστήματος στο οποίο αποκτά πρόσβαση. Η δυνατότητα αυτή το καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνο σε εταιρικά δίκτυα όπου η διάδοση μπορεί να είναι ραγδαία.
Σημειώνεται ότι το κακόβουλο λογισμικό κυκλοφορεί από τις 12-05-2017 και έχει μέχρι στιγμής μολύνει περισσότερους από 125.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές παγκοσμίως.
Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου και οι διαχειριστές εταιρικών δικτύων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το κακόβουλο λογισμικό, καθώς και να μην πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται, προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες παράνομες πρακτικές και να αποτρέπεται η περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου.
Συγκεκριμένα:
· Οι χρήστες που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.
· Επιπλέον, οι χρήστες πρέπει να είναι εξαιρετικά καχύποπτοι στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ως αποστολέας φαίνεται να είναι κάποια υπηρεσία ή εταιρεία η οποία δεν είναι γνωστή σε αυτούς.
· Συστήνεται να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον φυλλομετρητή ιστοσελίδων (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσύνδεσμοι (links).
· Να χρησιμοποιούνται γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από ιούς του Η/Υ.
· Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος.
· Να δημιουργούνται αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης και να διατηρούνται εκτός δικτύου, έτσι ώστε σε περίπτωση «προσβολής» από το κακόβουλο λογισμικό, να είναι δυνατή η αποκατάστασή τους.
· Στους διαχειριστές εταιρικών δικτύων συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή στην τακτική και ασφαλή τήρηση αντιγράφων ασφαλείας, καθότι τα αντίγραφα αποτελούν το μόνο τρόπο επαναφοράς των αρχείων στο σύνολό τους.
· Να απενεργοποιήσουν την εκτέλεση μακροεντολών και JavaScript στις εφαρμογές με τις οποίες ανοίγουν αρχεία τύπου .docx και .pdf.
Σημειώνεται ότι για περιστατικά μολύνσεων από κακόβουλο λογισμικό τύπου Crypto-Malware, η EUROPOL και το European Cybercrime Centre (EC3) έχουν θέσει σε λειτουργία τον ιστότοπο http://ift.tt/2ao3P0I, όπου οι πολίτες μπορούν να βρουν συμβουλές προστασίας, αλλά και κλειδιά αποκρυπτογράφησης για ορισμένες μορφές κακόβουλου λογισμικού.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας για ανάλογα περιστατικά ή για παροχή διευκρινίσεων – συμβουλών, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
· Τηλεφωνικά στο: 111 88
· Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
· Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα κινητά (smartphones): CYBERKID
· Twitter: @CyberAlertGr
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου