ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Προτάσεις «ανάσα» του Α. Κατσιφάρα στον Υπουργό Ε. Αποστόλου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην καλλιέργεια εσπεριδοειδών από το έντομο «διαλευρώδη»

Προτάσεις «ανάσα» του Α. Κατσιφάρα στον Υπουργό Ε. Αποστόλου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην καλλιέργεια εσπεριδοειδών από το έντομο «διαλευρώδη»

Σημαντικές προτάσεις για την επίλυση του σοβαρού ζητήματος που έχει δημιουργηθεί, οι οποίες θα δώσουν «ανάσα» στους παραγωγούς εσπεριδοειδών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα από το έντομο που είναι κοινώς γνωστό ως «Διαλευρώδης» (Dialeurodes citri), έκανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου.

Σε επιστολή του σημειώνει πως «τα τελευταία δύο (2) χρόνια παρατηρείται έντονη προσβολή της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών από το έντομο, στην Π.Ε. Ηλείας. Η προσβολή εκτείνεται - μέχρι σήμερα - στις ευρύτερες αγροτικές περιοχές των Δήμων Πύργου, Πηνειού και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, όπου η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών καταλαμβάνει έκταση της τάξεως των 18.000 στρεμμάτων περίπου».

Όπως τονίζει ο κ. Κατσιφάρας, «η ζημιά που προκαλείται είναι διπλή τόσο για το εμπορεύσιμο προϊόν (ποιοτική υποβάθμιση του καρπού), όσο και για το ίδιο το δένδρο και την επιβίωσή του (μείωση της φωτοσυνθετικής του ικανότητας). Οι συνήθεις γεωργικές πρακτικές φυτοπροστασίας που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια δεν έφεραν ικανοποιητικά αποτελέσματα όσον αφορά την καταπολέμηση του εντόμου, με συνέπεια την εξάπλωση της προσβολής σε ολοένα και νέες περιοχές».

Με βάση τα παραπάνω και με το γεγονός ότι η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών αποτελεί βασικό οικονομικό πυλώνα του πρωτογενούς τομέα της Π.Ε. Ηλείας, συνολικής έκτασης 24.000 στρεμμάτων περίπου, προτείνονται τα εξής:

  • Η ένταξη του συγκεκριμένου φαινομένου στα ζημιογόνα αίτια του ΕΛΓΑ με την ταυτόχρονη αποζημίωση της παραγωγής των παραπάνω περιοχών, καθώς οι ζημιές που παρατηρήθηκαν κατά τις προηγούμενες καλλιεργητικές περιόδους αλλά και αυτές που είναι βέβαιο ότι θα εξελιχθούν είναι ευρύτατης έκτασης και επιβάλλεται λήψη μέτρων αποζημίωσης από την πλευρά της πολιτείας για τις περιπτώσεις εκείνες που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.
  • Η χρηματοδότηση εκ μέρους του Υπουργείου, προγράμματος συνεργασίας με επιστημονικούς φορείς (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο κ.λ.π.), προκειμένου να διερευνηθεί ο βιολογικός κύκλος του συγκεκριμένου εντόμου ώστε να αποτυπωθούν μέθοδοι καταπολέμησης με φυσικούς εχθρούς και άλλους ενδεικνυόμενους τρόπους.


Περιφερεια Δυτικής Ελλάδας">
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Δυτική Ελλάδα

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video