Συνάντηση έγινε χθες Τετάρτη 5-4-2019, το μεσημέρι στο γραφείο του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, με αντικείμενο τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με την Σχολή στην... Αιτωλοακαρνανία και το μέλλον των υπαρχόντων Τμημάτων.
Το κλίμα που υπάρχει μετά τη συνάντηση είναι ότι οι εκπρόσωποι του Μεσολογγίου, δεν έγιναν και τόσο σοφότεροι…
Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Τέγας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος και Μ. Τριανταφύλλου και οι πρόεδροι του ιατρικού και φαρμακευτικού συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας.
Η πρώτη είδηση έχει να κάνει με την λειτουργία των Τμημάτων, που έχει προσδιοριστεί για το 2020, μιας και θα είναι η χρονιά που τα Τμήματα θα μπουν στα μηχανογραφικά, όπως εξήγησε ο υπουργός, χωρίς να αποκλείει κάποια από τα νέα Τμήματα να μπουν στα μηχανογραφικά του 2019 με ορίζοντα λειτουργίας το 2020.
Αυτό προκάλεσε και τις πρώτες απορίες, μιας και είναι δεδομένο πως θεωρείται απίθανο μέσα σε λίγους μήνες να προετοιμαστεί το έδαφος για νέα Τμήματα, την στιγμή μάλιστα που συνεχίζουν να λειτουργούν τα υπάρχοντα. Δεν αποκλείστηκε μάλιστα τα υπάρχοντα Τμήματα να βρίσκονται και στο μηχανογραφικό του 2019.
Ένα ακόμη ερωτηματικό βέβαια είναι το τι θα γίνει με τους φοιτητές των Τμημάτων που ήδη λειτουργούν, όπως το ΔΠΦΠ και το ΔΠΠΝΤ στο Αγρίνιο. Και εδώ πιθανολογείται πως οι φοιτητές θα ολοκληρώσουν την φοίτηση τους για να ακολουθήσει η μετάβαση τους.
Η δεύτερη είδηση σχετίζεται με τις αλλαγές που φέρεται να κάνει ο υπουργός ως προς το γνωστικό αντικείμενο των νέων Τμημάτων. Έγινε γνωστό μάλιστα και το αντικείμενο του τρίτου Τμήματος του Μεσολογγίου, που αρχικά δεν είχε αποσαφηνιστεί.
Έτσι, τα Τμήματα του Μεσολογγίου θα σχετίζονται με την ζωική παραγωγή-υδατοκαλλιέργειες, την φυτική παραγωγή και την τεχνολογία τροφίμων. Τα δε τρία Τμήματα του Αγρινίου, θα είναι το υπάρχουν ΔΕΑΠΤ, ένα τμήμα αγροτικής βιοτεχνολογίας και ένα αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης.
Τα Τμήματα θα είναι πενταετούς φοίτησης, θα παρέχουν δηλαδή Integrated Masters.
Η έδρα της Κοσμητείας της Σχολής, θα αποφασιστεί από την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών, είπε ακόμη ο υπουργός. Εδω, δόθηκε η αίσθηση πως η Κοσμητεία μάλλον πάει για Αγρίνιο, αν και το Μεσολόγγι γενικά διαθέτει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, που δεν είναι άλλο από το campus του ΤΕΙ.
Αντίθετα το Αγρίνιο σε υποδομές υστερεί σημαντικά , ενώ επιπλέον απορίες προκαλεί το πως θα συνυπάρξουν νέοι και παλιοί φοιτητές, πως θα διασφαλιστούν υποδομές, εξοπλισμός τη στιγμή που πρόκειται για Τμήματα που απαιτούν εργαστήρια, τι θα γίνει με τα μέλη ΔΕΠ κλπ.
Απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει πως είναι πολλά αυτά που δεν έχουν αποσαφηνιστεί.
Ο υπουργός πάντως έδωσε ιδιαίτερο βάρος και στο θέμα των Τμημάτων διετούς φοίτησης αποφοίτων ΕΠΑΛ που θα ιδρυθούν σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι ( δυο + δυο) και το αντικείμενο των οποίων θα προκύψει μετά από διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.
Παράλληλα, όπως είπε, η ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου στην Πάτρα και με δεδομένη την δημιουργία της Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία, δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ερευνητικών ινστιτούτων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι.
Η φωτο από τη συνάντηση είναι από το http://bit.ly/2uLKqxM
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου