Με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, η Αλεξάνδρα Δημοπούλου, υποψήφια Δημοτική Συμβούλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Πατρέων επισημαίνει:
Είναι ημέρα υπενθύμισης, γιατί άστεγα ζώα διαβιούν καθημερινά σε δύσκολες συνθήκες σε ολόκληρη τη χώρα και στην πόλη μας.
Είναι ζώα που έχουν περιέλθει σε αυτή την κατάσταση κυρίως από λάθη των ανθρώπων. Κυρίως από εγκαταλείψεις. Ας δούμε συνεπώς τη σημερινή μέρα σαν μια μέρα επαναπροσδιορισμού των αξιών και της συμπεριφοράς μας προς αυτά.
Το κοινό μας ευρύτερο σκεπτικό και όραμα με την παρούσα Δημοτική Αρχή, είναι μια φιλική και όμορφη πόλη για όλους όσους κατοικούν εδώ. Όχι μόνο τους ανθρώπους. Τα μη ανθρώπινα έμβια όντα, τα ζώα, έχουν εγγενή αξία, έχουν δικαιώματα, και αξίζουν το σεβασμό.
Για το όραμά μας αυτό ενώσαμε τις δυνάμεις μας, τις σκέψεις, τις ιδέες μας, και θα συνεχίσουμε παλεύοντας μαζί σκληρά και συστηματικά.
Σκοπός μας δεν είναι απλά να διαχειριστούμε την υπάρχουσα κατάσταση και να αφήσουμε το πρόβλημα των αδέσποτων να διογκώνεται, να διαιωνίζεται, και να είναι στην ουσία μη αντιμετωπίσιμο.
Σκοπός μας είναι να παλέψουμε με λύσεις σύννομες αλλά και ηθικές ώστε να σταματήσουμε το δυνατόν τη δημιουργία νέων αδέσποτων ταλαιπωρημένων υπάρξεων.
Η κυβέρνηση μεταφέρει την ευθύνη στους Δήμους καλώντας τους να αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο πρόβλημα με μηδαμινές υποδομές και προσωπικό. Εμείς στην Πάτρα δεν θέλουμε κυνοκομεία – κολαστήρια, γιατί εκεί καταλήγουν όλα όπως η πραγματικότητα έχει αποδείξει σε πολλές πόλεις στη χώρα μας.
Ο Δήμος Πατρέων, προσπάθησε να αντιμετωπίσει με ιδιαίτερη προσοχή και μετά από πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια και άγονους διαγωνισμούς τις υπάρχουσες ανάγκες, κάνοντας συμβάσεις με κτηνιάτρους, κάνοντας χρήση του ευεργετικού θεσμού των εθελοντών κτηνιάτρων του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, κάνοντας πρόγραμμα για την παροχή τροφών προκειμένου να ταΐζονται τα αδέσποτα ζώα.
Έχει ήδη δρομολογήσει και προχωράει προς τη λειτουργία δημοτικού κτηνιατρείου με λίγες θέσεις ως καταφύγιο και χώρους ανάρρωσης. Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερες συμβάσεις για κτηνιατρικές υπηρεσίες, θα συνεχίσουμε με στειρώσεις, όχι αποσπασματικά αλλά στοχευμένα και συστηματικά.
Θεωρώ πολύτιμο το ότι ο Δήμος Πατρέων έδωσε πρωταρχικό ρόλο στην παιδεία και την ενημέρωση των πολιτών. Είναι κάτι που πάντα προτρέπουμε- ως Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία - να κάνουν όλοι οι Δήμοι της χώρας. Αν δεν αλλάξει ο τρόπος σκέψης, οι συνειδήσεις , η κουλτούρα μας δεν θα καταφέρουμε ποτέ να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά το πρόβλημα και τα δεινά αυτών των υπάρξεων θα συνεχίζονται.
Από το 2017, γίνονται ανελλιπώς και θα συνεχιστούν παρουσιάσεις του προγράμματος της Π.Φ.Π.Ο που δημιουργήθηκε από την καθηγήτρια Πανεπιστημίου κα Κοντού με τίτλο: «Άνθρωποι και ζώα συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη», στις κατασκηνώσεις του Δήμου Πατρέων, σε σχολεία Δημοτικά, Γυμνάσια αλλά και νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς. Στόχος είναι να εδραιωθεί μια παιδεία και αντίληψη στη κοινωνία που θα εγγυάται την ορθή αντιμετώπιση των ζώων.
Δημιουργήθηκε εκ μέρους του Δήμου Πατρέων, και θα συνεχιστεί με καινούργιες ιδέες, καμπάνια για μεγάλους και μικρούς , εκπαιδευτικού χαρακτήρα σποτ που παίζει διαρκώς στα μέσα ενημέρωσης, με σκοπό την καλλιέργεια του πνεύματος σεβασμού προς τα ζώα, σε όλους τους δημότες μας. Υπάρχουν ήδη πάρα πολλές ακόμα ιδέες και έχει γίνει σχεδιασμός για την υλοποίησή τους.
Θεωρούμε βασικό τη συνεργασία μας με τοπικά φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές. Θεωρούμε πηγή τη συνεργασία μας με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία [Π.Φ.Π.Ο.]
Θα ανακοινωθεί το πρόγραμμά μας που θα περιλαμβάνει περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Πρόκειται για πλάσματα που βρίσκονται σε κατάσταση στέρησης των στοιχειωδών για τη ζωή .
Σημαντικό μέρος της οπτικής και στάσης μας εκ μέρους Δημοτικής Αρχής, αποτελεί η άποψη πως ο άνθρωπος πρέπει να είναι ίσος προς όλα τα έμβια όντα τουλάχιστον σε επίπεδο εφαρμοσμένης ηθικής.
Βασική μας αρχή κι αυτό που θέλουμε να μεταδώσουμε στις συνειδήσεις είναι ότι:ο σεβασμός προς το ίδιο το δικαίωμα να ζει κάποιος με αξιοπρέπεια, όποια μορφή ή διαφορετικότητα και να έχει, είτε είναι ανθρώπινο είτε μη ανθρώπινο ον, συμβάλλει σε μια πιο δίκαιη κοινωνία.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου