Από εκείνη τη στιγμή πολλοί αναρωτήθηκαν, η προσπάθησαν να ανακαλέσουν παλιά αναγνώσματα ελληνικής ιστορίας που έκαναν λόγο για το Κούγκι. Σε μια προσπάθεια κατανόησης των "εκρηκτικών" δηλώσεων του κ.Φούκα ας ανατρέξουμε περίπου δύο αιώνες πίσω να θυμηθούμε τι είχε γίνει στο Κούγκι.
"Ανατρέχοντας στα ιστορικά Σουλιοτοχώρια υψώνεται το Κούγκι, ο πύργος του Σουλίου στην Ήπειρο ανυψωμένος σε απότομο βράχο όπου εκεί βρίσκεται και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1803 η περιοχή τίθεται υπό την πολιορκία του Αλή Πασά. Την ίδια στιγμή 600 Σουλιώτες αποφασίζουν να κλειστούν στο Κούγκι με αρχηγό τον Φώτο Τζαβέλα.
Οι 600 μαχητές κατάφεραν να αποκρούσουν τέσσερις εφόδους των Τουρκοαλβανών, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση. Μετά από πολυήμερα άμυνα, οι Σουλιώτες αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν καθώς είχαν λυγίσει μπροστά στις κακουχίες και την πείνα. Η συμφωνία όριζε πως έπρεπε να παραδώσουν τα όπλα και να απομακρυνθούν από το Σούλι. Μετά την αναχώρηση, ο κοσμοκαλόγερος Σαμουήλ έμεινε τελευταίος στο Κούγκι, μαζί με λίγους συντρόφους του, ηλικιωμένους ή σοβαρά τραυματισμένους, για να παραδώσουν την μπαρουταποθήκη που ήταν μες στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.
Όταν οι άντρες του Αλή Πασά έφτασαν στην αποθήκη για να παραλάβουν τους τελευταίους, ο
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου